włoska restauracja w centrum Krakowa

Bardzo dobrą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, jaki do perfekcji połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w największym stopniu należyte? Zwykle jest tak, że najprzyzwoiciej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tu zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o właściwej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i nieraz mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bezmiar rozmaitych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż też Sangiovese, Negroamaro, lub także Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dość dobrze z serem, w związku z tym zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Dodatkowo lżejsze czerwone wina z są kolejnym imponującym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *