restauracja z włoską kuchnia Kraków

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, ale równie prawidłowo kultowe są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak wyśmienitego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś unikalną tożsamość. Jednakże ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś absolutnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które tworzą posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja i na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.

Co dokumentnie kochamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz dużej rozpiętości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – też do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zazwyczaj posiłki są długie, albowiem uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Później następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *