prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie poprawnie popularne są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności oznajmić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak właściwego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj wyjątkową tożsamość. Jednakże ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki używane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią podwalinę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja i na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co wnikliwie miłujemy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz gigantycznej różnorodności makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – też do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, bo uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo czy też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *