Gdzie zjeść w Krakowie

Dobra włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród wielu alternatyw, które proponuje kuchnia z Europy na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie smaki

Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie posiłki

Pasty to baza kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. bogata karta win w nowej włoskiej restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony można jeść codziennie.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, piada i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *