Codzienność bez glutenu – czy gluten jest naprawdę szkodliwy?
Czasami skorzystanie z porad dietetyka to najlepsze rozstrzygnięcie. Z jakiego powodu? Bowiem na świecie pojawia się dużo mitów, które dotyczą pożywienia. Choćby mit odnośnie do glutenu. Wiele osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Oczywiście, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Produkty mleczne też są wrogie dla alergików. Właśnie dlatego przed metamorfozami żywieniowymi trzeba zwrócić się po radę do dietetyka, który zaleca różne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dyscyplinie odchudzania, bo nie pragną się potwierdzać że posiadają jakikolwiek kłopot. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że prędko uzyskamy ładną i szczupłą figurę. Tymczasem prawda bywa całkiem inna i częstokroć nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie działa bądź najzwyczajniej w świecie nie posiadamy siły na to, żeby wykorzystywać ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Największym błędem jest stosowanie paru typów diet, jedna po drugiej oraz przerywanie ich po niedługim czasie i wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiego powodu? Ponieważ organizm zaczyna przyzwyczajać się do tego, że stosowna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie daje mu się kalorii w takiej ilości jakby potrzebował i zaczyna się chronić kiedy jedynie jest ich mniej. jedzenie bez glutenu Ta ochrona skutkuje gigantycznym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w ciele, szczególnie, jeśli nieoczekiwanie zjemy nadmiernie mnóstwo. To fundamentalny błąd odchudzających się, przyzwoiciej w takim razie rozpocząć jedną długotrwałą dietę jednak nie przekształcać jej.
Zobacz filmik